terapia de doza unica in acibadem

Metoda de tratament prin radiație intraoperatorie (IORT) permite administrarea unei singure doze de radiații în timpul operației chirurgicale pentru cancerul de sân. Aceasta elimină nevoia de radioterapie postoperatorie. Dacă este necesar de către medici, pot fi implementate doze suplimentare de radioterapie.

După extragerea chirurgicală a tumorii mamare, o doză ridicată de radiații este administrată în zona precisă care necesită tratament, iar țesuturile sănătoase din jur sunt protejate. Eliminarea necesității de a veni la spital pentru tratament în fiecare zi, oferă pacienților un confort sporit psihologic.

Ce este terapia cu radiații unice?

La pacienții cu cancer mamar, radioterapia poate fi completată cu o singură doză de aplicare, efectuată utilizând metoda intraoperatorie radioterapie (IORT) în timpul intervenției chirurgicale. Odată ce tumoarea din sân este îndepărtată într-o operație, aplicatorul special din instrument este plasat în zona tumorii. În urma calculelor necesare, radiația cu doze mari este dată numai în această zonă, completând toate tratamentele locale și protejând țesuturile sănătoase.

 

Cum se aplică radioterapia tradițională?

Terapia cu radiații se realizează cu "acceleratori liniari" care produc fotoni și electroni, în camere special protejate din departamentele de radiologie Oncology din spitale. În aproape toate cazurile care au fost diagnosticate cu cancer de sân și tratate cu "intervenții chirurgicale de protecție" (în care doar porțiunea din piept cu tumora este îndepărtată și restul sânului este lăsată intactă), este necesară radioterapia după operație.

 

Radioterapia începe, de preferință, după chimioterapie la pacienții care o necesită sau la cel puțin 3 săptămâni după intervenția chirurgicală la pacienții care sunt tratați numai cu terapie hormonală. La pacienții care vor primi radioterapie pentru sân, secțiunile transversale ale tomografiei cu creșteri de 2 mm sunt luate mai întâi cu ajutorul unui computer în scopuri de planificare. Mai târziu, se fac aranjamente pentru a aplica doza necesară pentru zonele cu risc în sân care vor primi radioterapie în timp ce protejează organele sănătoase (inima, arterele principale ale inimii, plămânii, alte sânuri etc. în cazul în care boala nu are loc " t). Odată ce planul este aprobat, pacientul primește tratament radiologic timp de 5 până la 7 săptămâni, în funcție de starea bolii și determinat de medicul de oncologie a radiațiilor. Alți pacienți încă primesc un tratament pe termen scurt numit hipofracție, care durează 3 săptămâni.

 

Avantajele aplicării unei doze unice

Aplicația cu doză unică efectuată cu instrumentul de terapie prin radiație intraoperatorie (IORT) utilizează un accelerator liniar în același mod în care face radioterapia tradițională. Această metodă este utilizată într-o cameră de operare utilizând un instrument sigur și portabil care funcționează în mod liniar și accelerat, producând doar energie de electroni, dar care nu necesită prea multă protecție pentru personal, cum ar fi acceleratoarele liniare tradiționale. Pe lângă echipa chirurgicală care efectuează operația, în sala de operații se află și un specialist în oncologie de radiații și un fizician medical. În acest fel, radioterapia este terminată în același timp cu operația. Un avantaj semnificativ pentru pacient este că nu este nevoie să așteptați vindecarea rănirii după o intervenție chirurgicală sau să planificați radioterapia și să vizitați spitalul în fiecare zi pentru tratament. În acest fel, durata totală a tratamentului este de asemenea redusă.

 

În timpul operației, odată ce tumoarea din sân este îndepărtată, aplicatorul special din cadrul instrumentului este plasat în zona unde se află tumoarea. După efectuarea calculelor necesare, radiația cu doză mare este dată numai acestei zone, protejând complet țesuturile sănătoase. Deși aplicarea unei doze unice sau utilizarea unor metode diferite de a aplica radiații numai în zona tumorilor, spre deosebire de întregul sân sunt metode care au devenit mai acceptate la nivel global în ultimii ani, aplicarea unei singure doze nu este pentru fiecare pacient. Decizia dacă un pacient este potrivit pentru a primi acest tratament trebuie să fie făcută colectiv de oncologul radiațiilor, chirurgul și patologul care se ocupă direct de pacient. Vârsta pacientului, dimensiunea tumorii și alte calități patologice ale tumorii joacă un rol important în această decizie.

 

Cine primește radioterapia?

Pacienții cu vârsta sub 50-60 de ani nu sunt considerați candidați ideali pentru administrarea unei singure doze. La acești pacienți, este necesar să se aplice radiații în zona tumorală după aplicarea radiațiilor la întregul sân în metoda tradițională. Odată ce tratamentul întregii zone a sânului este finalizat în decurs de 25-28 zile lucrătoare, cu excepția week-end-urilor, în loc de întregul sân, numai zona în care a fost îndepărtată tumoarea este tratată cu radiații, ceea ce durează aproximativ 5-8 zile lucrătoare, pacientului și circumstanțele pacientului. Aplicarea radiațiilor în zona cu tumora se numește o creștere a radiațiilor.

Datorită metodei IORT, stimularea radiațiilor este furnizată ca o singură doză în timpul operației, după care întregul sân este supus radiațiilor și durata totală a tratamentului este redusă.

 

Aplicarea radioterapiei la complexul mamelon

Tratamentul chirurgical pentru protecția mamară poate să nu fie potrivit pentru unii pacienți. La pacienții în care întregul sân trebuie îndepărtat, mamelonul și zona înconjurătoare sunt lăsate intacte pentru un rezultat cosmetic mai bun. Aceasta se numește mastectomie. O singură doză de radiație este aplicată la mamelon și țesutul din dreapta dedesubt folosind metoda IORT pentru a reduce riscul de recurență. 

TERAPIA DE DOZĂ UNICĂ